unkarin kieli - tervetuloa!
               
   

Mai Pääsivu‌‌‌|opetussuunnitelmat‌‌‌|Kielet

 

 
   

LAST UPDATE 02.01.2012   01:14 +0200

   
 

KIELET:

PÄÄSIVU

 

Tapakulttuuri

Teitittely-Sinuttelu

Unkarissa teitittely on yleistä. Vieraita ja vanhempia ihmisiä on tapana teititellä. Miehet ja naiset teitittelevät toisiaan usein vaikka olisivatkin tuttuja. teitittelysanoja on kaksi: ön ja maga, joista ön on muodollisempi ja siksi suositeltava. Myös tervehdyssanat eroavat sen mukaan, sinutellaanko vai teititelläänkö. Teitittelyssä käytetään kolmatta persoonaa.

Tavattaessa

Unkarin kielessä tervehdyksiä ja kohteliaita ilmauksia käytetään paljon enemmän kuin Suomessa.

Unkarilaiset ovat hyvin kohteliaita käyttäytymisessään. Unkarissa on ystävien ja sukulaisten kesken tapana vaihtaa poskisuudelmia tavattaessa, erottaessa ja onniteltaessa. Toisinaan miehet suutelevat naista kädelle.

Unkarin kielessä on eräs hyvin viehättävä vanhanaikainen fraasi. Se on “Kezét csókolom!” joka kirjaimellisesti tarkoittaa “Suutelen kättänne!” Usein se lyhentyy muotoon “Csókolom!”. Siihen vastataan: “Jó napot kívánok!” eli “Hyvää päivää!”.  

Sen sanoo aina mies naiselle, ei kuitenkaan liian nuorelle neidolle, tai lapsi (vieraalle) naishenkilölle, mutta ei omalle äidille. Se on ennen kaikkea erittäin kunnioittava puhuttelumuoto, mitään eroottista vivahdetta se ei sisällä. Se sanotaan naiselle, jolla on joko tyyliä, ikää, asemaa tai kaikkia näitä.

Sukunimi

Sukunimi on unkarissa etunimen edellä: Szabó István. (vrt. Mikko Salonen)

Unkarilaiset naiset käyttävät usein aviomiehensä nimeä: Szabó Istvánné ’rouva István Szabó’ josta ’né’ merkitsee 'rouva'. Naimisissa oleva nainen kyllä voi käyttää pelkästään omaa nimeään.

Mahdollisuuksia on useita.

Esimerkki: Kis Ilona menee naimisiin Szabó Istvánin kanssa. Ilonalla on mahdollisuus käyttää seuraavia nimiä:

Kis Ilona

Szabó Ilona

Szabó Istvánné

Szabóné Kis Ilona

Szabó Istvánné Kis Ilona

Unkarissa on tavallista käyttää lempinimiä, esim. István = Pista, Júlia = Juli, Julika, Julcsi. Monista yleisistä etunimistä on käytössä yksi tai useampi vakiintunut lempinimimuoto. Tavallisia päätteitä ovat: -ka/-ke ja -i: Zoltán = Zoli, Zolika, Csaba = Csabi, Csabika, Mária = Mari, Marika, Márika.

Lempinimiä käytetään sekä aikuisista että lapsista.

Nimipäivä on unkarilaisten keskuudessa usein syntymäpäivää tärkeämpi juhla. Työpaikoilla juhlitaan nimipäiviä paljon yleisemmin kuin syntymäpäiviä. Silloin tarjotaan leivonnaisia, kahvia, mehua ja päivänsankaria onnitellaan poskisuukoilla ja kukilla.

Perhe-elämä

Unkarissa siviilivihkiminen on pakollinen eli se on ainoa virallinen vihkimistapa. Vihkiminen tapahtuu Maistraatilla Kaupungintalolla. Osa pareista vihitään lisäksi kirkossa. Illemmalla, illansuussa alkaa ravintolatilaisuus. Ennen puoltayötä morsiuspari tanssii yhden valssin, jonka jälkeen he lähtevät pois salista. Tällöin morsian vaihtaa kevyempään pukuun joka on perinteisesti punainen. Pari palaa tilaisuuteen ”morsiustanssia” varten. Vieraat sekä naiset että miehet maksavat jos haluavat tanssia morsiamen kanssa. Morsiustanssista kerätty rahaa katsotaan symbolisesti olevan morsiamen ensimmäinen ”palkka". Maksu on osa häälahja. Sulhastakin tanssitetaan monesti samaan tapaan. Keskellä yötä ruokaillaan uudestaan ja tanssit jatkuvat aamuun asti. Myös leikit kuuluvat häihin. Häätavat eroavat alueittain ja maalaishäät ovat yleensä hyvin isot ja värikkäät.

Perheet ovat Unkarissa etenkin kaupungeissa yleensä pieniä: lapsia on 1-2. Nuoret asuvat pitkään vanhempien luona ja suomalasin silmin lasten ja vanhempien suhteet vaikuttavat varsin kiinteiltä. Perhe perustetaan yleensä nuorempana kuin Suomessa ja ”sinkkuelämä” ei ole yhtä suosittua kuin Suomessa.

 Ruoka

Unkarilaiset ovat hyvin vieraanvaraisia etenkin ruoan suhteen. Jos saat kutsun kylään, pöytä yleensä notkuu herkkuja. Unkarilaiset antavat arvoa hyvälle ruoalle ja emännät käyttävät runsaasti aikaa ruoanvalmistukseen.

Ruokailun alussa toivotetaan hyvää ruokahalua. Ruokailu aloitetaan usein arkipäivänä alkukeitolla. Keitto ei siis ole pääruoka kuin Suomessa. Keiton jälkeen syödään pääruokaa ja sitten jälkiruokaa. Ruoat ovat mausteisempia ja rasvaisempia kuin mihin Suomessa on totuttu. Leivitystä ja paneerausta käytetään paljon. Erityisesti paprika on suosittu mauste, ja sitä onkin kaupoissa laajat valikoimat.

Ruokajuomana käytetään soodavettä tai kivennäisvettä, ei koskaan maitoa.

Jos joku saa esim. päivälliskutsun, niin yleensä viedään tuliaisina isännälle viiniä ja emännälle kukat.

 

 
 

  TIEDOTTEET

  OPETTAJAT

  ARVIOINTI

  ASIAKIRJAT

  LOMAKKEET

  KIRJALLISUUTTA

  OPETUSSUUNNITELMAT

  TURUN MAI SIVUSTO

  LINKIT

 
 
 

 

 
 

 
 
 
   

Unkarin kielen sivuston vastuuhenkilö: Beáta Lafond

| MAI 2009 © Copyright |