unkarin kieli - tervetuloa!
               
   

Mai Pääsivu‌‌‌|opetussuunnitelmat‌‌‌|Kielet

 

 
   

LAST UPDATE 02.01.2012   01:14 +0200

   
 

KIELET:

PÄÄSIVU

 

JUHLAPÄIVÄT

Juhlapäivät ovat yleensä joko valtion tai katolisen kirkon juhlia.

Uusi vuosi (Újév) juhlitaan ystävien ja/tai perheen kanssa. Vuoden ensimmäisenä päivänä syödään linssiä, joka tuo rikkautta ja kauneutta.

Uudenvuodenaattona syödään sianlihasta tehtyä ruokia, esim. hyytelöä ja nakkeja, makkaraa koska vanhan perinteen mukaisesti sikaa kaivaa esille känsällään onnea ja rahaa. Ainutlaatuinen tapa, että vuodenvaihdon kellonlyönnit kuunnellaan samppanjalasi kädessä seisoen ja laulaen Unkarin kansallislaulua.

15. maaliskuuta vuoden 1848 vallankumouksen vuosipäivä

Pääsiäinen on Unkarissa tärkeä juhla. Pääsiäistä edeltävä palmusunnuntai on sananmukaisesti ”kukkasunnuntai" ja pitkäperjantai puolestaan ”iso perjantain”

Tässä muutama esimerkki vanhasta perinteestä: Unkarissa

kinkku ei jouluna vaan pääsiäisenä syödään piparjuurien ja keitettyjen munien kanssa.

Vanha unkarilainen tapa on pääsiäismaanantaina tapahtuva tyttöjen ja naisten kasteleminen, ns. locsolás, joka on hedelmällisyyden vertauskuva. Ennen vanhaa naimaikäiset naiset vietiin kaivolle kasteltaviksi, mutta nykyään teko on symbolinen. Pääsiäismaanantaina miehet ja pojat kiertävät sukulaisten ja tuttujen talot ja tyttöjen ja naisten päälle pirskotellaan hajuvettä tai parfyymeja. „Palkaksi” miehet saavat alkoholia, pojat maalattuja munia, suklaamunia ja rahaa. Illalla on suuret tanssijuhlat. (Paaston aikana ei saa juhlia, tanssia, mennä kirkossa naimisiin, sen takia nämä pääsiäisjuhlat ovat suosittuja).

1. toukokuuta työn juhla, vietetään puistoissa, jossa on tivolin, markkinoiden

meininkiä. Yleensä sinä päivänä avataan kaikki ulkoaktiviteettipaikat kuten kylpylät ja huvipuistot.

Unkarin kansallispäivä vietetään 20. elokuuta. Se on samalla Unkarin kuningaskunnan perustajan Tapani I Pyhän muistopäivä. Vanhin ja tärkein Unkarin valtion symboli on Pyhän Tapanin kruunu, joka esiintyy Unkarin vaakunassa ja koristaa useita historiallisia muistomerkkejä. Kuninkaaksi kruunaaminen tapahtui vuonna 1000 jota pidetään myös Unkarin valtion perustamisvuotena ja perustuslain juhlapäivänä.

23. lokakuuta vuoden 1956 kansannousun muistopäivä ja uuden valtiomuodon julkistamispäivä

1. marraskuuta, (Mindenszentek napja) Pyhäin päivä, ihmiset käyvät hautausmaalla viemässä kukkia, ja sytytetään kynttilöitä.

6. joulukuuta tulee Pyhä Nikolaus (Mikulás). Unkarin Mikulás vastaa suunnilleen suomalaista joulupukkia. Hän antaa lapsille pieniä lahjoja, tuo ikkunalaudoille laitettuihin puhdistettuihin kenkiin lahjoja, etupäässä makeisia ja huonosti käyttäytyneille lapsille vitsan.

Joulu (Karácsony) on suurin perhejuhla, aattona pystytetään joulukuusi, syödään aamiaisen jälkeen vasta pimeän tullen juhlaillallinen, kalakeitto ja paistettuja kaloja, ja tyypillisiä joulukakkuja. Omena, saksanpähkinä, hunaja ja valkosipuli kuuluvat

juhlapöytään. Jouluna on tapana jättää lahjat kuusen alle ja sanoa, että Jeesus-lapsi on tuonut ne.

 

USKONTO

Unkarissa valtio ja kirkko on erotettu toisistaan.

Unkarissa on useita uskontoja, joista merkittävimmät ovat roomalaiskatolinen ja kalvinistinen. Lisäksi on mm. luterilaisia, juutalaisia ja ortodokseja. Monilla suomalaisilla seurakunnilla on ystävyysseurakunta Unkarissa ja yhteistyö on vilkasta.

Uskonto ei kuulu Unkarin kouluissa pakolliseen opetussuunnitelmaan, mutta sen voi valita vapaaehtoisena. Tunnustukselliset uskontotunnit pidetään muun lukujärjestyksen ulkopuolella. Kirkkokunnat ylläpitävät osittain valtion avun turvin monia arvostettuja ja tasokkaita peruskouluja ja lukioita eri puolilla Unkaria.

 
 

  TIEDOTTEET

  OPETTAJAT

  ARVIOINTI

  ASIAKIRJAT

  LOMAKKEET

  KIRJALLISUUTTA

  OPETUSSUUNNITELMAT

  TURUN MAI SIVUSTO

  LINKIT

 
 
 

 

 
 

 
 
 
   

Unkarin kielen sivuston vastuuhenkilö: Beáta Lafond

| MAI 2009 © Copyright |